Vegynk egy szp libamellet, nem nyzottat, mert a zsiradkjra szksgnk lesz. Kell hozz 1- 1,25 kg vegyes zldsg, 40 db gomba, egy fej vrshagyma,3-4 szp babrlevl,10-12 szem bors (n mindenhez fehr borsot hasznlok, mert a fekete borstl fj a gyomrom) 2 pohr tejfl, 3 ek liszt, kb 0.5 dl zsiradk, 1 ek cukor. 2 tojs. 1 db citrom
A megtisztitott zldsget nem tul vkony karikra vgni, a hagymt finomra apritani, s egy lbasba tenni. A libamellet megmosva, brt eltvolitva a zldsggyra tenni, r a babrlevelet, borst, st s annyi vizet hogy ellepje. Ha felforrt, lassu tzn addig fzzni, mig a hs megpuhul. Idig rdemes elz nap elkszteni s hagyni a levben egy jszakra. Msnap a hst felforraljuk, a gombt megtisztitjuk, nem tul vkonyan felszeleteljk s egy kanlnyi zsiradkon ledinszteljk .
Ha a hst a lenyuzott brvel egytt ledarljuk, hozz adjuk a zldsg felt amit a lbl leszrnk, a ledinsztelt gombt, rlt borst, s ha szksges st, s a tojsokat. Jl ssze dolgozzuk s egy kizsirozott zsemlemorzsval beszrt tepsibe helyezzk mint az egye-slt fasirozottat. a tetejt-oldalt pici morzsval beszrjuk, s az egyik pohr tejflt rkenjk. 180-200 fokra el melegtett stben 35-40 perc alatt kszre stjk.
Ez alatt az id alatt a zldsges fzlt leturmikszoljuk, a 0.5 dl zsiradkkal s 3 kanl liszttel, valamint az 1 ek cukorral vilgos rntst ksztnk amig a cukor kiss megkaramellizldik, majd a leturmixolt zsldsggel felnbtjk. Ha felforrt 3-4 perc utn a msik pohr tejflt hozz adjuk s az egszet szjiz szerint citromlvel zestjk.
Burgonya-krokettel tlaljuk
Citromos lom:
0.5 l tejfl
0.5 l tejszin
2 db citrom
12 ek cukor
1 cs vanilis cukor
25 db babapiskta
a tejflt a 12 kanl cukorral s az 1 cs vanlis cukorral habosra keverni, bele a 2 citrom lereszelt hjt s levt (mivel nagy volt a citromom igy 1 citrom s egy j lds mandarin leve kerlt bele)
Tejszinhab-port vettem 3 csomaggal (4.5 dl tejjel s egy habfixlval) ezt felverni kemny habnak, majd beleforgatni vatosan a tejfls keverkbe.
Jnaiba lerakni egy sor piskta r bsgesen a keverkbl s ezt addig ismtelni amg el nem fogy, az aljn s a tetejn keverk legyen s citrom vagy mandarin szeletekkel vagy akr mind a kettvel lehet dszteni.